Μαρινάδα για Μοσχάρι
Για να μαλακώσει το μοσχαράκι μας και να αποκτήσει υγρασία, ώστε να μην μας στεγνώσει στο ψήσιμο, η καλύτερη λύση είναι να το μαρινάρουμε. Μια από τις πιο κλασικές μαρινάδες, είναι κι αυτή εδώ, που θα προσθέσει αρώματα και γεύση
στο κρέας μας.
Υλικά
- 1 φλυτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
- 2 κουτ. σούπας ξύδι
- ¼ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 3 δαφνόφυλλα
- 3 - 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι – μπαχάρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα μας τα υλικά και τ' ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε με τη μαρινάδα το μοσχάρι και το σκεπάζουμε με καπάκι, ή μεμβράνη τροφίμων. Για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα, το αφήνουμε να μαλακώσει τουλάχιστον για τρεις ώρες, ή ιδανικά το ετοιμάζουμε από το βράδυ και το αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα, το μαγειρεύουμε χωρίς να το πλύνουμε, μαζί με τη μαρινάδα, εκτός κι αν προβλέπει κάτι άλλο η συνταγή μας.
Μαρινάδα για κοτόπουλο
Όταν πρόκειται για κοτόπουλο, το μέλημά μας όταν το μαγειρεύουμε, είναι να μας γίνει τρυφερό, χωρίς να είναι στεγνό. Με αυτή τη μαρινάδα, αυτό που πετυχαίνουμε, είναι ότι η σάλτσα το μαλακώνει, του κόβει τη μυρωδιά και παράλληλα του χαρίζει απίστευτη γεύση.
Υλικά
- 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 πιπεριά κέρατο
- 6 σκελίδες σκόρδο
- 4 κουτ. σούπας γεμάτες κέτσαπ
- 1 φλυτζ. καφέ ελαιόλαδο
- αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και μ΄αυτά αλείφουμε και σκεπάζουμε
το κοτόπουλο. Για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα, αφήστε το όλη νύχτα στο ψυγείο.
Μαρινάδα για χοιρινό
Βάλτε το κρεατάκι σας να σταθεί μέσα σε αυτό το καταπληκτικό κρασί, μαζί με σπιτικό λάδι, και αρωματίστε το με κρεμμύδια, σκόρδο, δαφνόφυλλα και θυμάρι. Όχι μόνο θα μαλακώσει το κρέας, αλλά θα αποκτήσει και θαυμάσια γεύση.
Υλικά
- μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο, χοντροκομμένη
- 5 δαφνόφυλλα
- ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
- ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φλυτζ. τσαγιού μαυροδάφνη
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το κόβουμε σε κομμάτια και το σκουπίζουμε
με απορροφητικό χαρτί. Σε ένα μπολ, ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, βάζουμε το κρέας, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο από βραδύς. Αν το φτιάξουμε την ίδια μέρα, το αφήνουμε στη μαρινάδα τουλάχιστον 4 ώρες. Την άλλη μέρα, βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα, την οποία πετάμε και χωρίς να το πλύνουμε, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Αν δεν θέλουμε να βάλουμε μαυροδάφνη, μπορούμε να βάλουμε ένα οποιοδήποτε άλλο γλυκό, κόκκινο ή και άσπρο κρασί.
Μαρινάδα για κουνέλι ή λαγό
Μια πολύ ωραία μαρινάδα, που όχι μόνο μαλακώνει, αλλά «κόβει» εντελώς τη μυρωδιά σε όποιο κρέας τη χρησιμοποιήσουμε. Είναι ότι πρέπει για να μαρινάρουμε κουνέλι ή λαγό, αλλά ταιριάζει πάρα πολύ και σε όλα τα άγρια ζώα, όπως αγριογούρουνο, ελάφι ή ζαρκάδι.
Υλικά
- 1½ ποτ. νερού κρασί
- ¾ ποτ. νερού ξύδι
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο σε φέτες
- ½ ποτ. νερού ελαιόλαδο
- 6 δαφνόφυλλα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Πρώτα πλένουμε και καθαρίζουμε το κρέας. Έπειτα ανακατεύουμε σ' ένα μπολ
όλα τα υλικά και τα περιχύνουμε πάνω στο κουνέλι ή στο λαγό. Ανακατεύουμε το κρέας
να πάει παντού η μαρινάδα, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο
για τουλάχιστον 24 ώρες. Για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα, μπορούμε να το αφήσουμε 48 ώρες στο ψυγείο. Ανάλογα με τη συνταγή που θέλουμε
να φτιάξουμε, πλένουμε το κρέας, ή το αφήνουμε όπως είναι.
