Μοσχάρι με μαρούλια και φρέσκα κρεμμυδάκια φρικασέ
Ένα από εκείνα τα φαγητά, που άμα τα δοκιμάσεις, είναι δύσκολο να τα ξεχάσεις. Τρώγεται αυγοκοφτό, με ολόπηχτο αυγολέμονο, αλλά είναι εξίσου απολαυστικό και σκέτο. Δοκιμάστε το, αξίζει!
Υλικά
- 1200 - 1500 γραμ. μοσχάρι
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 8 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
- 3 μεγάλα μαρούλια χοντροκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
- αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα αυγολέμονο
- 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 λεμόνια (τον χυμό τους)
- 2/3 φλυτζ. τσαγιού ζωμό από το φαγητό
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Βάζουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρέας.
Όταν το κρέας σοταριστεί από τη μια μεριά, το γυρίζουμε από την άλλη και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Τα σοτάρουμε για 4΄- 5΄ακόμη, μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και έπειτα ρίχνουμε τόσο νερό που να το σκεπάζει, συν δύο δάχτυλα ακόμη.
Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 70΄- 80΄ περίπου, (εξαρτάται από το πόσο τρυφερό είναι το κρέας) μέχρι να μαλακώσει το κρέας (εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε). Για οικονομία χρόνου μπορούμε να το βράσουμε στη χύτρα, με λιγότερο νερό, για 40' - 50' περίπου.
Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας, παίρνουμε πρώτα τα μαρούλια, τα κρατάμε πολλά μαζί και τα χοντροκόβουμε. Συνεχίζουμε κόβοντας τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε τον άνηθο ή το μάραθο. Όταν μαλακώσει το μοσχαράκι, ρίχνουμε τα λαχανικά μέσα στη κατσαρόλα, πιέζοντάς τα για να χωρέσουν, αλατοπιπερώνουμε, κι όταν "πέσουν" λίγο (μειωθεί ο όγκος τους), τα ανακατεύουμε και μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 20' - 25' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγο ζουμάκι (αν το φαγητό μας δεν έχει υγρά, προσθέτουμε λίγο νερό, προσέχοντας γιατί θα βγάλουν και τα χορταρικά). Όταν το φαγητό μας γίνει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο λιγότερο, βγάζουμε της κούπας ζουμί από την κατσαρόλα, κι ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Χωρίζουμε πρώτα τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Έπειτα ρίχνουμε τους κρόκους έναν - έναν, κι όταν απορροφηθούν, προσθέτουμε λίγο - λίγο το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια το ζωμό, που έχουμε βγάλει από το φαγητό. Προσέχουμε, (επειδή είναι καυτός), να τον ρίξουμε λίγο – λίγο και χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, για να μην ψήσουμε τα αυγά και χαλάσουμε το αυγολέμονο. Σβήνουμε τη φωτιά και περιχύνουμε με το αυγολέμονο το φαγητό.
Πιάνουμε με τα δυο μας χέρια την κατσαρόλα και την κουνάμε να ανακατευτεί και να πάει παντού η σάλτσα. Αφήνουμε την κατσαρόλα για 15'' δευτερόλεπτα (να ψηθεί λίγο το αυγό) και το σερβίρουμε.
Μοσχάρι αλα κρεμ
Νόστιμο, τρυφερό και εξαιρετικά απολαυστικό.
Για το επίσημο, αλλά και για το κυριακάτικο τραπέζι σας, θα αρέσει σίγουρα σε μικρά και μεγάλα παιδιά, αλλά θα το λατρέψετε και εσείς.
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι
- 2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 2 - 3 σκελίδες σκόρδο
- ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κρασοπότηρο κρασί
- ½ λεμόνι (το χυμό του)
- αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- πάπρικα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρέας και το σοτάρουμε. Όταν πάρει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Μόλις γίνει διάφανο το κρεμμύδι, σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, ρίχνουμε το αλατοπίπερο, το λεμόνι, την πάπρικα και συμπληρώνουμε ζεστό νερό, όσο να σκεπάζει σχεδόν, το κρέας. Μόλις κοντεύει να εξατμιστεί το νερό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε κι άλλο, επαναλαμβάνοντας αυτή τη διαδικασία, έως ότου το φαγητό μαλακώσει καλά και ψηθεί εντελώς.
Χαμηλώνουμε την φωτιά στο μισό, ανακατεύουμε, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και το αφήνουμε να βράσει για 60 λεπτά περίπου, (ελέγχοντας για νερό, κατά διαστήματα).
Όταν βράσει το κρέας και μείνει μόνο με το λάδι του και λίγη σάλτσα, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνέχεια για 15 λεπτά περίπου, μέχρι η σάλτσα να αποκτήσει ένα καφέ χρώμα.
Το σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές, ή ρύζι σπυρωτό, ή ακόμη καλύτερα και με τα δύο. Το περιχύνουμε με την σάλτσα του κρέατος.
Ο χρόνος βρασίματος, εξαρτάται από το μέρος του ζώου που προέρχεται το κρέας, που χρησιμοποιήσαμε. Συνήθως το μπούτι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί, ενώ το κιλότο και η ελιά λιγότερο.
Μοσχάρι λεμονάτο
Το λεμονάτο, είναι από τα φαγητά, που αρέσουν στους περισσότερους και πιο πολύ στα παιδιά. Με την πηχτή σαλτσούλα του και παρέα μ’ ένα σπυρωτό ρυζάκι, είναι ιδανικό για όλες τις περιστάσεις. Φτιάξτε το, με μαλακό κομμάτι μοσχαριού και θα γλύφετε και τα δάχτυλά σας.
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 2 - 3 σκελίδες σκόρδο
- ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κρασοπότηρο κρασί
- 2 λεμόνια (το χυμό τους)
- αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ ή αλεύρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρέας και το σοτάρουμε. Όταν πάρει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Μόλις γίνει διάφανο το κρεμμύδι, σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, ρίχνουμε το αλατοπίπερο και συμπληρώνουμε ζεστό νερό, όσο να σκεπάζει σχεδόν το κρέας και αφήνουμε να σιγοβράσει για 45'.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, για 20' με 25', μέχρι να μαλακώσει το κρέας, (ελέγχοντας για νερό, κατά διαστήματα). Πέντε λεπτά πριν το τέλος, παίρνουμε λίγο από το ζουμί, το βάζουμε σε ένα φλυτζάνι, διαλύουμε μέσα το κορν φλάουρ και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να βράσει 4'- 5' ακόμη,
μέχρι να χυλώσει η σάλτσα του.
Το σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές, ή ρύζι σπυρωτό, ή ακόμη καλύτερα και με τα δύο. Το περιχύνουμε με την σάλτσα του κρέατος.
Ο χρόνος βρασίματος, εξαρτάται από το μέρος του ζώου που προέρχεται το κρέας, που χρησιμοποιήσαμε. Συνήθως το μπούτι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί, ενώ το κιλότο και η ελιά λιγότερο.
Μοσχάρι με φασκόμηλο και τζίντζερ
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι για κατσαρόλα (κιλότο, σπάλα κ.λ.π.) κομμένο σε μερίδες
- 2 μεγάλα καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια περασμένα από τον τρίφτη
- 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
- 1 ποτήρι του κρασιού τσίπουρο
- 3 κλωναράκια φασκόμηλο
- 1/2 κούπας ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι νερό
- αλάτι – πιπέρι
Eκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το κρέας, το τζίντζερ και τα καρότα, μέχρι να ροδίσει απαλά (3-4 περίπου λεπτά).
Σβήνουμε με το τσίπουρο, προσθέτουμε το νερό και το φασκόμηλο.
Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί, μέχρι να μαλακώσει και να μείνει με τη σάλτσα του. Αν χρειασθεί κατά την ώρα του ψησίματος, προσθέτουμε ακόμη λίγο τσίπουρο και λίγο νερό.
Μοσχάρι με μανιτάρια και τυρί στο φούρνο
Πρόκειται για ένα ωραιότατο κοκκινιστό μοσχαράκι με μανιτάρια, που το μαγειρεύουμε στο τηγάνι και το τελειώνουμε σκεπασμένο με τυρί, στο φούρνο.
Στα μέσα της δεκαετίας του '80, λόγω της εξαιρετικής του γεύσης και εμφάνισης,
συχνά αποτελούσε το κυρίως πιάτο, στα εορταστικά τραπέζια.
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι ποντίκι ή ελιά κομμένο σε κύβους
- ½ κιλό μανιτάρια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 6 ώριμες ντομάτες περασμένες στο μούλτι
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 200 γραμ. κασέρι τριμμένο
- 4 - 5 φέτες γκούντα
- 1 φλυτζ. καφέ ελαιόλαδο
- 1 φλυτζ. καφέ κρασί λευκό ξηρό
- 1 πρέζα ζάχαρη
- αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το κρέας. Μόλις ροδίσουν ελαφρά, σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε για λίγο, (περίπου 2').
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει βράση.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σ’ ένα πυρέξ, ή στρογγυλό πήλινο και το φουρνίζουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 30' περίπου.
Όταν δέσει η σάλτσα, το βγάζουμε από το φούρνο, ρίχνουμε τα 2/3 απ' το κασέρι και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με το άλλο 1/3 και απλώνουμε τις φέτες γκούντα από πάνω. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο για 15' λεπτά περίπου ακόμη, μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
Το σερβίρουμε ζεστό στο τραπέζι μας και το συνοδεύουμε μ' ένα πουρέ.
Μοσχαρίσιο αντρεκότ με καυτερή σάλτσα
Αν το λέει η γλώσσα σας, δοκιμάστε και να είστε σίγουροι ότι δεν θα χάσετε.
Υλικά
- 1 κιλό μοσχαρίσιο αντρεκότ ή σπαλο-μπριζόλα κομμένη σε μερίδες
- 2 φλιτζ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
- 5 κουταλιές βιτάμ
- 3-4 κουταλιές ελαιόλαδo
- 2 καυτερές πιπεριές
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 ποτηράκι κόκκινο γλυκό κρασί Μαυροδάφνη
- αλάτι - πιπέρι
- κόκκους πιπεριού
Εκτέλεση
Λιώνουμε πρώτα το βιτάμ σε μια κατσαρόλα για να σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
Μόλις χρυσίσουν τα σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τις καυτερές πιπεριές, το χυμό τομάτας, το σκόρδο, 2 φλιτζάνια
ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε σιγοβράσουν για 10-15 λεπτά, όσο χρειάζεται για να δέσει η σάλτσα.
Ξεπλένουμε και σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, κόβουμε σε φέτες το κρέας, αλείφουμε με το λάδι και ψήνουμε το κρέας σε καυτό τηγάνι για 5 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα με το πόσο καλοψημένα τα προτιμάμε.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα με τη σάλτσα, αφαιρούμε τις πιπεριές και σερβίρουμε το κρέας με πατάτες φούρνου και από πάνω τη σάλτσα και κόκκους πιπεριού.
Rib eye steaks με μαρινάτα New York
Υλικά
- 6 rib eye γύρω στα 200-250 γρ. το ένα
Μαρινάτα
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 3 κουταλιές balsamic vinegar
- 3 κουταλιές soy sauce
- 3 κουταλιές Dijon mustard
- 3 κουταλιές Worcestershire sauce
- 1 κουταλάκι αλάτι
- ½ κουταλάκι πιπέρι
Για ένα τόσο καλό κομμάτι steak όπως το rib eye, θα έλεγε κανείς ότι η μαρινάτα είναι περιττή. Εμάς μας αρέσουν περισσότερο οι έντονες γεύσεις, γι’ αυτό και προτιμάμε το steak μας μαριναρισμένο. Μπορείτε αν θέλετε σε αυτή την περίπτωση να χρησιμοποιήσετε και sirloin steak, αλλά δεν θα είναι τόσο μαλακό. Φτιάξτε αυτά τα ιδιαίτερα steaks για φίλους που αγαπάτε πολύ!
Eκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη μαρινάτα ανακατεύοντας όλα τα υλικά της σε ένα μπολ. Τοποθετούμε τα steaks σε ένα ρηχό σκεύος, τα περιχύνουμε με τη μαρινάτα και τα σκεπάζουμε. Μαρινάρουμε για τουλάχιστον τρεις ώρες. Τα βάζουμε στο ψυγείο αν πρόκειται να τα ψήσουμε την επόμενη μέρα.
Σε ένα ζεστό barbecue grill, ψήνουμε την κάθε πλευρά των steaks για περίπου οκτώ λεπτά ή όσο καλοψημένα τα θέλουμε. Αυτό είναι δική σας επιλογή. Εμάς μας αρέσουν να είναι καλοψημένα, οπότε ψήνουμε την κάθε πλευρά για περίπου δέκα λεπτά.
Τα σερβίρουμε αμέσως ζουμερά και ζεστά.
Μοσχάρι στη γάστρα
Υλικά
- 1200 γρ. μοσχάρι (κιλότο) σε κύβους
- 1 1/2 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
- 150 γρ. γραβιέρα Κρήτης σε κύβους
- 150 γρ. ρεγκάτο καπνιστό σε κύβους
- 8 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
- 3/4 κούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κούπας κόκκινο κρασί
- 6 κουταλιές σούπας μουστάρδα
- λίγη ρίγανη
- αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά στη γάστρα. Τα ανακατεύουμε όλα καλά και ψήνουμε στους 160°C για 2 1/2 -3 ώρες.
Μοσχάρι Αλά Ραγκού
Υλικά
- 1.200 γρ. μοσχαρίσιο κρέας σπάλα σε κομμάτια
- 3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 1 κιλό πατάτες κομμένες σε κομμάτια σχετικά μικρά
- 3 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
- 3 μέτρια καρότα σε ροδέλες ή στικς
- 3 φύλλα δάφνης
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 φλυτζάνι του καφέ άσπρο ξηρό κρασί
- 1/2 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- αλατοπίπερο
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και σωτάρουμε το κρέας με το κρεμμύδι και στο σκόρδο. Το σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τόσο νερό όσο να σκεπαστεί το κρέας. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου, προσέχοντας να μη μείνει χωρίς νερό.
Σε τηγάνι αντικολλητικό, βάζουμε λίγο από το λάδι και σωτάρουμε για 4-5 λεπτά τις πιπεριές, τα καρότα και τις πατάτες. Αφού περάσει η ώρα και μαλακώσει το κρέας, προσθέτουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα, τα φύλλα δάφνης, το αλατοπίπερο και το υπόλοιπο λάδι. Αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί, για 30-40 λεπτά ακόμη.
Όταν όλα είναι έτοιμα, παίρνουμε 5 κ.σ. από τον ζωμό και διαλύουμε σ' αυτόν 2 κ.γλ. κόρν-φλάουρ. Ρίχνουμε στο φαγητό και αφήνουμε να πάρει μια ακόμη βράση έως ότου δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανο και κόκκινο κρασί.
Grilled T-bone steak ή Φιλέτα μοσχαρίσια
Υλικά
- 1 κιλό T-bone steak, ή φιλέτα μοσχαρίσια, (πάχους, 2 δάχτυλα, περίπου)
- αλάτι χονδρό, θαλασσινό
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λειωμένο
- 2 φρέσκα κλαδάκια δενδρολίβανο
- θυμάρι
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το grill, χωρίς την σχάρα, μέχρι να πυρώσει καλά, (εάν είναι ηλεκτρικό, αν είναι με κάρβουνα αφήστε τα κάρβουνα να κάψουν καλά), τοποθετήστε πάνω την σχάρα, σκεπάστε το grill, για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να κάψει καλά και η σxάρα.
Βάλτε αρκετό χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πάνω στα T-bone steak,
(ή στα φιλέτα κι από τις δύο μεριές και μετά με ένα πινέλο περάστε τα με το ελαιόλαδο στο οποίο έχετε αναμείξει το σκόρδο και το θυμάρι.
Τοποθετήστε το κρέας πάνω στην σχάρα, κάθετα, και αφήστε τα για 2 λεπτά σ’ αυτήν τη θέση. Μετά τα 2 λεπτά, πιάνετε τα φιλέτα με την τσιμπίδα και τα γυρίζετε, (από την ίδια πλευρά), κατά 90 μοίρες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα «Χ» στο κρέας, από την σχάρα.
Με την τσιμπίδα γυρίζετε τα φιλέτα να ψηθούν και από την άλλη πλευρά, αλλά προηγουμένως βάλτε από κάτω τους από δύο κλαδάκια δενδρολίβανο και ψήστε όπως και προηγουμένως.
Μπορείτε εν τω μεταξύ να έχετε ετοιμάσει πατάτες τυλιγμένες στο αλουμινόχαρτο τις οποίες τις βάζετε κι αυτές στο grill (οι πατάτες χρειάζονται παραπάνω χρόνο).
Πλένετε καλά τις πατάτες, με το φλούδι τους. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κάνετε τρεις χαρακιές στην κάθε πατάτα, βάζετε χοντρό αλάτι και τις αλείφετε με λίγο λάδι. Τις τυλίγετε στο αλουμινόχαρτο και τις βάζετε στο grill. Κατόπιν τις βγάζετε από το αλουμινόχαρτο, τις κόβετε κατά μήκος στη μέση, τις αλείφετε με βούτυρο και πασπαλίζετε λίγο χοντρό αλάτι.
Μπορείτε όμως να τις σερβίρετε και με sour cream και με ψιλοκομμένο μπέϊκον πάνω.
Ψαρονέφρι με μανούρι και σύκα σε σάλτσα από μέλι & αμύγδαλα
Υλικά
- 1 κιλό ψαρονέφρι
- 125 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 50 γρ. μέλι
- 50 γρ. μανούρι
- 50 γρ. αμύγδαλα σπασμένα
- 3 αποξηραμένα σύκα
- 20 ml ξίδι
- 4 φύλλα δάφνης
- χυμός 1 λεμονιού
- αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε το ψαρονέφρι σε μικρά κομμάτια, αφού πρώτα το έχουμε αλατοπιπερώσει και το ψήνουμε στη σχάρα. Σε κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι, το ξίδι, τον χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.
Κόβουμε τα σύκα σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μείγμα που βράζει μαζί με τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά.
Κόβουμε το μανούρι σε τρίγωνα, το τοποθετούμε πάνω στο ψαρονέφρι και το βάζουμε στον φούρνο για 3 λεπτά.
Το πιάτο συνοδεύεται ιδανικά με ρύζι, λαχανικά και λίγο γιαούρτι με ένα φύλλο δάφνης. Γαρνίρουμε το πιάτο με αμύγδαλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα από μέλι, σύκα και αμύγδαλα και σερβίρουμε.
Χοιρινό στη σχάρα με φασκόμηλο, λεμόνι και προσούτο
Υλικά
- 1200 γρ. φιλέτο χοιρινό καθαρισμένο από τυχόν λίπος
- 85 γρ. προσούτο
- χυμό και ξύσμα από 3 λεμόνια
- 3 κ.σ. φρέσκο φασκόμηλο φύλλα, χοντροκομμένα
- λάδι για άλειμμα
- 50 γρ. βούτυρο
- μερικά κλαδάκια φασκόμηλου, για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Βάζουμε στο μπλέντερ το προσούτο, το ξύσμα από τα τρία λεμόνια και μέρος από το χυμό λεμονιού, το ψιλοκομμένο φασκόμηλο και πολλά καρυκεύματα μέχρι να δημιουργηθεί μία παχιά πάστα.
Bάζουμε την πάστα στην άκρη και διατηρούμε το υπόλοιπο των λεμονιών.
Κόβουμε κάθε φιλέτο κατά μήκος κάτω από το κέντρο. Ανοίγουμε το κρέας, σε στυλ πεταλούδας και το ισιώνουμε ελαφρώς. Κάνουμε περίπου 10 βαθιές τομές σε κάθε φιλέτο.Τρίβουμε την πάστα πάνω από το κρέας αλλά και στις εγκοπές.
Αλείφουμε τα κομμάτια κρέατος με λάδι και τα ψήνουμε με την πλευρά που βάλαμε την πάστα προς τα κάτω, για 6-8 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε άλλο τόσο (6-8 λεπτά) μέχρι να μαλακώσει.
Μεταφέρουμε το χοιρινό κρέας σε μια πιατέλα και, όσο είναι ακόμα ζεστό, το αλείφουμε με το βουτύρου. Αφήνουμε για ένα δύο λεπτά, μέχρι το βούτυρο να λιώσει. Στύβουμε τα υπόλοιπα λεμόνια πάνω από το χοιρινό και πασπαλίζουμε με το φασκόμηλο, ενώ γαρνίρουμε και με τα κλωναράκια φασκόμηλου.
Ψητό χοιρομέρι με γλάσο πορτοκαλιού
Υλικά
Χοιρομέρι:
- 7-9 κιλά φρέσκο χοιρομέρι με το κόκκαλο
- 6-7 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και κομμένες
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 4 μικρά ξεφλουδισμένα κρεμμύδια
- 2 φλιτζάνια φρέσκο χυμό πορτοκάλι
Γλάσο:
- 1 φλιτζάνι μαρμελάδα πορτοκάλι
- ¼ φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 1 κ.σ. μουστάρδα dijon
Εκτέλεση
Χοιρομέρι:
Βάζουμε τη σχάρα του φούρνου στην τρίτη χαμηλότερη θέση και στη συνέχεια προθερμαίνουμε το φούρνο στους 300C.
Τοποθετούμε το χοιρομέρι σε ένα μεγάλο ταψί. Αφαιρούμε το εξωτερικό περίβλημά του (πέτσα) και στη συνέχεια χαρακώνουμε το κρέας διαγώνια. Κάνουμε μικρές τομές στο κρέας με ένα μικρό μαχαίρι. Μέσα σε αυτές τις τομές βάζουμε τις σκελίδες σκόρδου. Πασπαλίζουμε το κρέας με αλάτι και πιπέρι για να πάρει νοστιμιά.
Ψήνουμε το χοιρομέρι για 2 ώρες στο φούρνο. Με την ολοκλήρωση των 2 ωρών, βγάζουμε το κρέας από τον φούρνο.
Γλάσο:
Αναμειγνύουμε τη μαρμελάδα πορτοκάλι, τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και τη μουστάρδα σε μία μικρή κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να σιγοβράζουν για 10 λεπτά, ανακατεύοντάς τα διαρκώς. Όταν περάσουν τα 10 λεπτά, τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια του κρέατος με το γλάσο πορτοκαλιού που έχουμε από πριν προετοιμάσει. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια στο ταψί με το κρέας, μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού και στη συνέχεια το βάζουμε στον φούρνο για να συνεχίζει να ψήνεται.
Συνεχίζουμε να ψήνουμε το κρέας για 30 λεπτά, μέχρι να "ροδίσει" και η θερμοκρασία του εσωτερικά να φτάσει τους 170C (ελέγχοντάς τη με ένα θερμόμετρο), αφήνοντάς το ακόμα 3-4 ώρες.
Μεταφέρουμε το κρέας σε ένα ξύλο κοπής ή σε μία μεγάλη πιατέλα, το καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτo και το αφήνουμε έτσι για 20 λεπτά. Το κόβουμε σε φέτες κάθετα προς το κόκκαλο και το σερβίρουμε με τα κρεμμυδάκια και το ζουμί του.
