Μοσχάρι με μανιτάρια και τυρί στο φούρνο
Πρόκειται για ένα ωραιότατο κοκκινιστό μοσχαράκι με μανιτάρια, που το μαγειρεύουμε στο τηγάνι και το τελειώνουμε σκεπασμένο με τυρί, στο φούρνο.
Στα μέσα της δεκαετίας του '80, λόγω της εξαιρετικής του γεύσης και εμφάνισης,
συχνά αποτελούσε το κυρίως πιάτο, στα εορταστικά τραπέζια.
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι ποντίκι ή ελιά κομμένο σε κύβους
- ½ κιλό μανιτάρια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 6 ώριμες ντομάτες περασμένες στο μούλτι
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 200 γραμ. κασέρι τριμμένο
- 4 - 5 φέτες γκούντα
- 1 φλυτζ. καφέ ελαιόλαδο
- 1 φλυτζ. καφέ κρασί λευκό ξηρό
- 1 πρέζα ζάχαρη
- αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το κρέας. Μόλις ροδίσουν ελαφρά, σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε για λίγο, (περίπου 2').
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει βράση.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σ’ ένα πυρέξ, ή στρογγυλό πήλινο και το φουρνίζουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 30' περίπου.
Όταν δέσει η σάλτσα, το βγάζουμε από το φούρνο, ρίχνουμε τα 2/3 απ' το κασέρι και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με το άλλο 1/3 και απλώνουμε τις φέτες γκούντα από πάνω. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο για 15' λεπτά περίπου ακόμη, μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
Το σερβίρουμε ζεστό στο τραπέζι μας και το συνοδεύουμε μ' ένα πουρέ.
