Δατσέρης

Ψητό χοιρομέρι με γλάσο πορτοκαλιού

Ψητό χοιρομέρι με γλάσο πορτοκαλιού

Υλικά
Χοιρομέρι:
-  7-9 κιλά φρέσκο χοιρομέρι με το κόκκαλο
-  6-7 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και κομμένες
-  αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
-  4 μικρά ξεφλουδισμένα κρεμμύδια
-  2 φλιτζάνια φρέσκο χυμό πορτοκάλι
Γλάσο:
-  1 φλιτζάνι μαρμελάδα πορτοκάλι
-  ¼  φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
-  1 κ.σ. μουστάρδα dijon
 
Εκτέλεση
Χοιρομέρι:
Βάζουμε τη σχάρα του φούρνου στην τρίτη χαμηλότερη θέση και στη συνέχεια προθερμαίνουμε το φούρνο στους 300C.
 Τοποθετούμε το χοιρομέρι σε ένα μεγάλο ταψί.  Αφαιρούμε το εξωτερικό περίβλημά του (πέτσα) και στη συνέχεια χαρακώνουμε το κρέας διαγώνια.  Κάνουμε μικρές τομές στο κρέας με ένα μικρό μαχαίρι. Μέσα σε αυτές τις τομές βάζουμε τις σκελίδες σκόρδου. Πασπαλίζουμε το κρέας με αλάτι και πιπέρι για να πάρει νοστιμιά.
Ψήνουμε το χοιρομέρι για 2 ώρες στο φούρνο. Με την ολοκλήρωση των 2 ωρών, βγάζουμε το κρέας από τον φούρνο.
 
Γλάσο:
Αναμειγνύουμε τη μαρμελάδα πορτοκάλι, τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και τη μουστάρδα σε μία μικρή κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να σιγοβράζουν για 10 λεπτά, ανακατεύοντάς τα διαρκώς. Όταν περάσουν τα 10 λεπτά, τα αποσύρουμε από τη φωτιά. 
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια του κρέατος με το γλάσο πορτοκαλιού που έχουμε από πριν προετοιμάσει. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια στο ταψί με το κρέας, μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού και στη συνέχεια το βάζουμε στον φούρνο για να συνεχίζει να ψήνεται.    
Συνεχίζουμε να ψήνουμε το κρέας για 30 λεπτά, μέχρι να "ροδίσει" και η θερμοκρασία του εσωτερικά να φτάσει τους 170C (ελέγχοντάς τη με ένα θερμόμετρο), αφήνοντάς το ακόμα 3-4 ώρες.
Μεταφέρουμε το κρέας σε ένα ξύλο κοπής ή σε μία μεγάλη πιατέλα, το καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτo και το αφήνουμε έτσι για 20 λεπτά. Το κόβουμε σε φέτες κάθετα προς το κόκκαλο και το σερβίρουμε με τα κρεμμυδάκια και το ζουμί του.